PROGLAŠENI NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTI – INVALIDI KANTONA SARAJEVO U 2016. GODINI

paraolimpijsk2

Nagrade su dodjeljene najuspješnijem sportisti u muškoj i ženskoj konkurenciji, najboljem treneru, sportskom kolektivu u ženskoj i muškoj konkurfenciji, a uručene su specijalne plakete za doprinos u razvoju i unapređenju sporta osoba s invaliditetom.

Uz prisustvo brojni zvanica i gostiju, među kojima je bila gospođa Zora Dujmović, ministrica federalnog ministarstva kulture i sporta, te najboljih sportista Kantona Sarajevo u utorak, 17 januara,  u Multimedijalnoj Sali Općine Novi Grad Sarsjevo, proglašeni su najbolji sportisti invalidi Kantona Sarajevo za 2016. godinu. Ilma Kazazić, alpska skijašica i Dževad Hamzić (sjedeća odbojka, član SRI Spid)  proglašeni su najboljim na 19. tradicionalnom izboru sportiste Kantona Sarajevo.

Ilma Kazazić se takmiči u alpskom skijanju,a ove godine na Evropa kupu u Švicarskoj osvojila je srebrnu i bronzanu medalju u slalomu, bila je druga, a u veleslalomu treća. Kazazić je za kratko vrijeme pod pokroviteljstvom Parolimpijskog komiteta BiH i stručnog rada rahmetli prof. Senada Turkovića, izrasla u jednu respektabilnu sportašicu, čijoj se spremnosti i volji dive mnogi i izvan granica naše zemlje.

Iza nje su još Magbula Pašić (pikado) i Ivana Bojić (slijepa kuglašica). U  muškoj konkurenciji najbolji je Dževad Hamzić, reprezentativac BiH u sjedećoj odbojci i član SDI Spid, prošle godine osvojio je srebrnu medalju na Paraolimpijskim igrama u sjedećoj odbojci i prvak BiH u ovom sportu. Nagrađeni su još: Suad Katica (sportski ribolov), Nihad Majstorić (košarka u kolicima), Kasim Cerić (stoni tenis i kuglanje), Edrvin Bejdić (streljaštvo) i Almedin Kapo (Savez slijepih KS).

Za najuspješniju mušku ekipu Žiri je izabrao  SDI Spid, koji je u protekloj godini osvojio brojne medalje na Prvenstvu BiH i Paraolimpijskim igrama. Iza  Spida je ekipa 3K košarka u kolicima i reprezentacija Kantona Sarajevo u streljaštvu.

Za najuspješniju ekipu u konkurenciji žena, žiri je proglasio reprezentaciju kantona Sarajevo u kuglanju koja je prošle godine na međunarodnom turniru u Novom Sadu osvojla zlatnu medalju. Iza njih je reporezentacija Kantona Sarajevo u pikadu, osvajač srebrne medalje na prvenstvu BiH u Goraždu.

Za  perspektivu u muškoj konkurenciji izabran je Suljo Karanović (kuglanje), a  za perspektivu u ženskoj konkurenciji proglašena je Edna Šunjić (skijanje).

Sportski trener je Mirza Hrustemović, osvajač srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama i jedan je od vrhunski trenera sjedeće odbojke. Član je  SDI Spid, selektor reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci.

Za sportskog radnika Žiri je izabrao Šefiku Skorupa, predsjednicu ŽKK Bambi. Iza nje su: Amel Kapo i Zijad Kamarić.

Upravni odbor Saveza udruženja za sport i rekreaciju invalida Kantona Sarajevo i Organizacioni odbor Izbora sportiste godine, odlučili su da za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju sporta osoba s invaliditetom i pomoći izbora sportiste, dodijele specijalne Plakete: Semiru Efendiću, Nedžadu Ajnadžiću, Zori Dujmović, Ivo Komšić, Mirvad Kurić,  Mirsad Mujić,  Tajib Delalić,  Mehmedalija Homorac, Dnevi avaz – sportska redakcija i Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Pokovitelji izbora sportiste su: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, BH Pošta, d.o.o., a zlatni sponzori su Općina Novi Grad Sarajevo, Općina Centar i Gradsko viječe.

Federalna ministrica kulture i sporta Zora Dujmović na svečanom proglašenju 19. tradicionalnog izbora sportista – invalida Kantona Sarajevo, biranim riječima se obratila prisutnima i uputila iskrene čestitke  organizatorima ovog izbora, a sportistim uputila čestitke za ostvarene sportske rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Piše: Ismet  BAJROVIĆ