Paraolimpijci ovog vikenda putuju na paraolimpijske igre u Rio de Janeiro

DSC_0821

Paraolimpijska reprezentacija Bosne i Hercegovine ovog vikenda će otputovati u brazilski Rio de Janeiro, gdje će od 7. do 18. septembra biti održane paraolimpijske igre.
Na paraolimpijadi će učestvovati 4.350 sportista iz 176 zemalja, a Bosnu i Hercegovinu će predstavljati 14 sportista, od čega 12 zlatnih odbojkaša koji brane najsjanije odličje iz Londona 2012. godine, te bacači kugle Dževad Pandžić i Dženita Klico.

Predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH i kapiten reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci Sabahudin Delalić, kazao je da je ekipa obavila odlične pripreme i da se svi igrači nadaju novoj medalji za Bosnu i Hercegovinu.
– Odradili smo dobre pripreme. S nama su bili i naši bacači kugle koji su se također dobro pripremili. Znamo da građani BiH i ovog puta od nas očekuju zlato, što nam stvara određeni pritisak, ali također nam daje motiv više da ostvarimo najbolji mogući rezultat. Naš cilj na ovim igrama je finale – izjavio je Delalić.

Na press konferenciji bh. paraolimpijaca prisustvovali su i predstavnici vlasti FBiH i Kantona Sarajevo, kantonalni premijer Elmedin Konaković, ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić, te ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zora Dujmović, koji su bh. olimpijcima zaželjeli uspjehe u Brazilu.

Bh. odbojkaši takmičenje će započeti utakmicom protiv Ukrajine 10. septembra u 2.30 ujutro po srednjoevropskom vremenu, dva dana kasnije će u isto vrijeme igrati protiv selekcije Irana, a 14. septembra u 23.30 sati će odmjeriti snage s Kinom. Polufinale je zakazano za 16. a finale za 18. septembar.

Dževad Pandžić, koji je ispunio normu za paraolimpijadu na takmičenju u Varaždinu ove godine, nada se plasmanu u finale na paraolimpijadi. Pandžić će nastupiti 16. septembra između 15 i 18 sati.

Dženita Klico također se nada plasmanu u finale. Ona će nastupiti 10. septembra u periodu između 15 i 18 sati.

Zastavu BiH na otvorenju paraolimpijskih igara nosit će Dženita Klico, a tokom ceremonije zatvaranja igara Dževad Pandžić.